Pendik İmplant Tedavisi - İntermedi Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği
Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma çeşitli sebeplerle dişlerde meydana gelen renk değişikliklerinin öeşitli yöntemlerle giderilerek dişin renginin beyazlatılması işlemidir. Diş beyazlatma işlemi temelde klinikte doktor tarafından ve evde yapılan olmak üzere iki farklı şekilde yapılır.

Diş Beyazlatma Nedir?

Yüz estetiğinin en vazgeçilmez unsurlarından birisi de dişlerin rengidir. Diş beyazlatmayla ilgili şu hususları bilmekte fayda vardır:

  • Dişlere gelen travma sonrası ya da çeşitli yapısal bozukluklar veya lekelenmeler neticesinde dişlerde renk değişimi yaşanabilir.
  • Dişlerin beyazlatılmasında unutulmaması gereken en önemli husus, beyazlatmanın sadece profesyonel yöntemlerle yapılmasının gerekliliğidir. Aşındırıcılar,asitli karışımlar vb. gibi malzemelerle hasta tarafından yapılmaya çalışılan uygulamalar kesinlikle dişlere zarar verir ve bu işlemlerden mutlaka kaçınılmalıdır.
  • Gelişen teknoloji ile birçok klinik yöntem geliştirilmiştir ve bu yöntemlerin sonuçları son derece başarılıdır.

Diş Beyazlatma Hakkında Sorulan Sorular

Dişler Neden Beyazlığını Kaybeder?

Dişler ilk oluşum sırasında beyaz olsa da zamanla yapısal sorunlar meydana gelerek renk kayıpları meydana gelebilir. Genel anlamda dişin beyazlığını kaybetme nedeni şunlardır:

  • Renklendirici gıdaların sık tüketilmesi ve doğru fırçalama yapılmaması sonucu dişler renklenebilir.
  • Sigara tüketimi alışkanlığı ve ağız hijyeni eksikliği de dişlerin üzerinde tortu birikmesine ve renklenmeye sebep olur.

Bu tür dış lekelenmeler

Dişler mine ve dentinin yapısal bozukluğu sonucu da renklenebilirler. Bu durumlar kısaca şu şekildedir:

  • Dişin iç kısmında meydana gelen ve dış müdahaleler ile temizlenmeyen lekelenmeleri kapsar.
  • Yüksek oranda flor içeren içme suyuna uzun süreli maruz kalmak dişlerde koyu kahverengi yapısal kalıcı lekelenmeye yol açar. Bu gibi renk bozukluklarının giderilmesinde sadece beyazlatma yeterli olmayabilir. Beyazlatma yanında protetik işlemlere(lamina,kron vs) gerek duyulabilir.
  • Dişlerin oluşum döneminde tetrasiklin gibi renklendirici ilaçların kullanılması dişlerde koyu yapısal renklenmeye yol açar. Bu durumda protetik tedavi (kron,lamina vs) kaçınılmaz hale gelebilir.
  • Yine dişlerin oluşum döneminde geçirilecek ateşli hastalıklar da dişlerde bant şejklinde renk değişikliğine yol açabilir. Bu durumların tedavisi vakaya göre doğru seçenekler uygulanarak yapılır.
  • Travmaya maruz kalmış dişlerin içerisindeki kan akışı bozulur ve diş içerisindeki kan pıhtılaşıp dişi renklendirebilir. Bu durumlarda kanal tedavisi uygulaması sonrası iç beyazlatma işlemi uygulanır.
  • Çürük sebbeiyle kanal tedavisi uygulanmış dişlerin renkleri koyulaşabilir. İç ve dış beyazlatma uygulamaları ile bu problem giderilebilir.
  • Dişlerin dış lekelenmeleri ise ayrıca şu sebeplerle meydana gelebilir;
  • Yanlış beslenme sonucu ağızda asidik bir ortam oluşarak diş minesine zarar verebilir ve bu durum dişlerin aşınarak alttaki daha sarı olan dentin tabakasının ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Yanlış yapılan diş taşı temizliği ile diş minesi daha pürüzlü olup renklenmeye daha yatkın bir diş yapısı oluşabilir.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma işleminde uygulanacak teknikler klinikte veya evde hasta tarafından uygulanan beyazlatma jelleri, diş yüzeyinden lekelerin temizlenmesinde kullanılan cila pastaları, kanal tedavili dişlerin beyazlatılmasında kullanılan iç beyazlatma jelleri, protetik ugyulamalar (dolgu,kron,lamina vs) ve bu işlemlerin kombinasyonlarından oluşur. Bu noktada diş beyazlatma yöntemleri şöyledir:

Office Power Bleaching;

  • Bu yöntem ile diş tonu 3 ya da 4 ton açılabilir.
  • Klinikte ışık ve jel uygulaması ile yapılan bu teknik altın standarttır .

Home Bleaching;

  • Hasta tarafından evde hekimin verdiği plak içerisine jel uygulanarak gerçekleştirilen tekniktir. Hasta verilen plağı hekimin direktifleri doğrultusunda jel uyguladıktan sonra 4-8 saat kadar takar.
  • Bu diş beyazlatma yöntemi klinikte uygulanan office bleaching işlemine göre  daha yavaştır.

Diş Beyazlatma Yöntemi Kimlere Uygulanır?

Diş beyazlatma işlemi hastanın istekleri ve beklentileri doğrultusunda planlanır ve vakaya özeldir. Şu hususlar diş beyazlatma işlemi planlanmasında önemlidir:

  • Hastanın diş ve dişeti problemlerinin olmaması istenir.
  • Hastanın özellikle görünen dişlerinde dolgu olup olmaması önemlidir zira diş beyazlatma işleminde dişler beyazlarken dolguların rengi değişmeyecektir. Bu durum işlem sonrası problem yaratabilir.
  • Hastanın diş minesinde çatlak veya defekt olması durumunda dişin mine altındaki dentin dokusu açıktaysa bu durum işlemde hassasiyet oluşmasına sebep olabilir. 
  • Büyüme gelişim çağındaki bireyler ve hamile ve emrizen kadınlar için diş beyazlatma işlemi uygun değildir.

Diş Beyazlatma Zararlı Bir İşlem Midir?

Diş beyazlatma işlemi uygun tekniklerle profesyonel hekim tarafından uygulandığı sürece zararsızdır. Diş beyazlatma işlemleri sonrasında şuana kadar rapor edilen herhangi bir yapısal bozukluk yoktur.
 

Diş Beyazlatmanın Yan Etkisi Var Mıdır?

Her uygulamanın olabildiği gibi diş beyazlatma işleminin de yan etkileri bulunmaktadır. Bunlardan abzıları şu şekildedir:

  • Diş beyazlatma işleminde kullanılan jellerin konsantrasyonuna, uygulama süresi ve diş yapısına bağlı olarak dişlerde hassasiyet meydana gelebilir.
  • Evde beyazlatma sonrası meydana gelen hassiyetin miktarı hasta tarafından değerlendirilmelidir. Hassasiyet geçene kadar beklenmeli,gerekirse bu konuda uygulamayı yönlendiren doktora danışılmalıdır.
  • Diş beyazlatma işlemi esnasında ağız hijyeni sağlanmaya devam edilmelidir.

Diş Beyazlatma İşleminden Sonra Tekrar Sararma Olur mu?

Tüketilen gıdaların tipi, sigara ve çay-kahve alışkanlığı, yaşlanma ile dişin sinirlerinin sarı dentin dokusu oluşturarak geri çekilmesi sonucu dişlerin renginde geri dönüşler meydana gelebilir.

Diş Beyazlatma Kaç Yılda Bir Yapılır?

Klinikte yapılan office bleaching işleminin hasta gereksinimine göre 1-2 yılda bir yapılmasında sakınca yoktur.
 

Diş Beyazlatma Dişi İnceltir mi?

Heki kontrolünde yapılan beyazlatma işleminin diş yapısına herhangi bir zararı yoktur.

Diş Beyazlatma Hangi Durumlarda Yapılmaz?

  • Şiddetli dişeti problemi ve yüksek çürük sayısı olan hastalarda beyazlatma işleminden önce bu problemlerin çözülmesi gerekir.
  • Diş minesinde yapısal bozukluk olan dişlerde (hipoplazi,tetrasiklin renklenmesi vs) beyazlatma işlemine cevap alınamayabilir. Ayrıca kırık ve çatlak olan dişlerde hassasiyet gelişebileceği için beyazlatma işlemi yapılamayabilir.
  • İleri derecede dişeti çekilmesi olan kök yüzeyi açığa çıkmış dişlerde yine oluşabilecek hassasiyet sebebiyle beyazlatma yapılması uygun olmayabilir. .

Diş Beyazlatma İşlemi Ne kadar Sürer?

Ofis tipi beyazlatma işlemi kullanılan sisteme bağlı olarak 1-1,5 saat kadar sürmektedir.
 

Diş Beyazlatma Ücreti Ne Kadar?

Diş beyazlatma işleminin ücreti klinik veya evde yapılan tipe göre değişmektedir. Dolayısıyla kullanılan teknikl ve malzeme tipi tedavi fiyatını belirlemektedir. Bu hususta kliniğimizim arayarak en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.